Najlepsze pierogi robi się "na oko"

2016-12-22 13:00:00(ost. akt: 2016-12-24 11:13:52)

Autor zdjęcia: Elżbieta Świgoń

Mówi się, że "gdzie kucharek sześć, tam nie ma, co jeść"... Ale widać, że dziewiątki, to przysłowie nie obejmuje. Udowodniły to seniorki z Kozłowa, które w grupie, ze śpiewem na ustach przygotowały setki pysznych pierogów. Mogę poświadczyć, ponieważ sama próbowałam.
Z twarogiem, kapustą i grzybami, ruskie i z jabłkami... Każdy na pewno znalazłby tu swój smak. Ja akurat trafiłam na te z jabłkami. Muszę przyznać, że nigdy takich nie jadłam. Smak mnie zaskoczył - tym bardziej, że do nadzienia panie nie dały nawet odrobiny cukru.

Składniki dodajemy na oko

Musiałam się nieźle nagimnastykować, żeby wydobyć od pań przepis na idealne pierogi, bo jedyne, co słyszałam, to że wszystkiego dodajemy na oko. Jajek, mąki, soli czy oleju. Jednak w końcu się udało. Panie doszły do porozumienia i podały mi przepis na pierogi z kilograma mąki.

ciasto (na 60 sztuk)

- 1 kg mąki
- 1 całe jajko, 1 żółtko
- gorąca woda
- szczypta soli
- olej

Wszystkie składniki mieszkamy. Nie możemy dodać zbyt dużo soli, ponieważ ciasto będzie twarde. Wody dodajemy tyle, aby ciasto było elastyczne i odchodziło od rąk. Po zagnieceniu ciasta owijamy je w ściereczkę, aby nie wyschło. Z rozwałkowanego ciasta, które nie może być ani za grube, ani za cienkie wycinamy kółka - wielkość zależna od upodobań. Nakładamy ulubiony farsz i gotujemy w wodzie z solą i odrobiną oleju.

Smak musi być wyrazisty

Panie zastrzegają, że nadzienie do pierogów musi być bardziej wyraziste w smaku niż normalnie, ponieważ intensywność straci podczas gotowania. Kapusta musi być kwaśna i nie należy jej płukać. oprócz tradycyjnych suszonych grzybów można dodać też podsmażone pieczarki. Nie można zapomnieć o smażonej cebulce.

Całość należy doprawić jedynie solą i pieprzem. Jabłka do pierogów należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć, dodać jedynie cynamon i bułkę tarką. Z obierek i innych pozostałości z jabłek można zrobić kompot. W tym roku panie zrobiły niemal pół tysiąca pierogów. W przyszłym zamierzają robić je na sprzedaż. — Może zarobimy na jakąś wycieczkę — mówią.
kama

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5